Nasza historia

Historia naszych domowych obiadów sięga lat 80 ubiegłego wieku. Rodzinny dom, w którym prowadzimy restaurację to prawie 200 letni zabytek z nadanym herbem szalayowskim “Pod Siekierkami”. Od 31 lat podajemy naszym Gościom tradycyjne obiady domowe w oparciu o własne, autorskie receptury.

Zaczynaliśmy od niewielkiej kuchni z piecem węglowym oraz małej sali jadalnianej z kilkoma stolikami. Dziś możemy ugościć Was na dwóch, przytulnych salach wewnątrz oraz trzeciej na świeżym powietrzu, gdy tylko pozwala nam na to pogoda. Co roku wychodzimy z inicjatywą ulepszania i usprawniania naszej działalności, ponieważ wiemy, że dla wielu z Was “Siekierki” są już stałym punktem odwiedzin na mapie Szczawnicy.

Naszą specjalnością jest “Góralskie Jodło”, czyli siekana wołowina z dodatkami oraz zupy podawane w wazach. W menu goszczą przede wszystkim polskie specjały: kotlet schabowy, pierogi ruskie czy placki ziemniaczane. Choć dla wielu może być to zaskoczeniem, nie serwujemy frytek, ani napojów gazowanych, za to chętnie podamy do stołu kluski śląskie lub świeże ziemniaczki i kompot.

Zdarza się dość często, zwłaszcza w wysokim sezonie, że do restauracji ustawiają się kolejki. Popularność miejsca zdobywaliśmy latami dzięki uczciwości naszych intencji oraz ciężkiej pracy naszej i naszych współpracowników, czyli kucharek oraz kelnerek i kelnerów. Serca nam rośną na widok powracających do nas rok w rok Gości oraz wszystkich nowych.

Historię tego miejsca 31 lat temu, jako młode małżeństwo, zaczynali nasi rodzice, Krystyna i Jakub. Zawsze można spotkać ich na miejscu, porozmawiać i powspominać. Teraz jednak także my, najstarszy syn i synowa, młodsze pokolenie, z szacunku do tradycji, pasji i ambicji, aby wciąż się rozwijać, chcemy z dumą tworzyć kolejne 30 lat historii.

Pod wszystkim co robimy, podpisujemy się swoim nazwiskiem i chcemy to robić jak najdłużej, życzcie nam więc zdrowia!
 
Rodzina Mastalskich