Nasza historia

Tutaj wszystko się zaczęło

TrADYCJA OD 1989 ROKU

Historia naszych domowych obiadów sięga lat 80. ubiegłego wieku. Rodzinny dom, w którym prowadzimy restaurację, to niemal 200-letni zabytek z nadanym herbem szalayowskim „Pod Siekierkami”. Od 1989 roku serwujemy naszym Gościom tradycyjne obiady domowe, przygotowywane według własnych, autorskich receptur. Do klasycznych smaków regularnie dołączamy menu sezonowe, dzięki któremu możemy zaskakiwać nowymi, świeżymi propozycjami inspirowanymi porą roku i regionalnymi składnikami.

tradycja

Skromne początki

Zaczynaliśmy od niewielkiej kuchni z piecem węglowym oraz małej sali jadalnianej z kilkoma stolikami. Dziś możemy ugościć Was na trzech, przytulnych salach wewnątrz oraz czwartej na świeżym powietrzu, gdy tylko pozwala nam na to pogoda. Co roku wychodzimy z inicjatywą ulepszania i usprawniania naszej działalności, ponieważ wiemy, że dla wielu z Was “Siekierki” są już stałym punktem odwiedzin na mapie Szczawnicy.

Początki

Od pierwszego przepisu do pełnej sali

Naszą dumą jest „Góralskie Jodło” – siekana wołowina z dodatkami, serwowana w wyjątkowym stylu, oraz aromatyczne zupy podawane w tradycyjnych wazach. W naszym menu królują klasyki kuchni polskiej: soczysty kotlet schabowy, domowe pierogi ruskie czy chrupiące placki ziemniaczane. Tradycyjne smaki wzbogacamy o sezonowe propozycje, które wnoszą do karty świeżość i kulinarną różnorodność.

dania

Z pasji do gotowania

Historię tego miejsca ponad 35 lat temu, jako młode małżeństwo, zaczynali nasi rodzice, Krystyna i Jakub. Można spotkać ich na miejscu, porozmawiać i powspominać. Teraz jednak także my, najstarszy syn i synowa, młodsze pokolenie, z szacunku do tradycji, pasji i ambicji, aby wciąż się rozwijać, chcemy z dumą tworzyć kolejne 30 lat historii.

Rodzina

Pod wszystkim co robimy, podpisujemy się swoim nazwiskiem i chcemy to robić jak najdłużej, życzcie nam więc zdrowia!

Rodzina Mastalskich