Nasza historia

Historia naszych domowych obiadów sięga lat 80 ubiegłego wieku. Rodzinny dom, w którym prowadzimy restaurację to prawie 200 letni zabytek z nadanym herbem szalayowskim “Pod Siekierkami”. Od 33 lat podajemy naszym Gościom tradycyjne obiady domowe w oparciu o własne, autorskie receptury.

Zaczynaliśmy od niewielkiej kuchni z piecem węglowym oraz małej sali jadalnianej z kilkoma stolikami. Dziś możemy ugościć Was na dwóch, przytulnych salach wewnątrz oraz trzeciej na świeżym powietrzu, gdy tylko pozwala nam na to pogoda. Co roku wychodzimy z inicjatywą ulepszania i usprawniania naszej działalności, ponieważ wiemy, że dla wielu z Was “Siekierki” są już stałym punktem odwiedzin na mapie Szczawnicy.

Naszą specjalnością jest “Góralskie Jodło”, czyli siekana wołowina z dodatkami oraz zupy podawane w wazach. W menu goszczą przede wszystkim polskie specjały: kotlet schabowy, pierogi ruskie czy placki ziemniaczane. Choć dla wielu może być to zaskoczeniem, nie serwujemy frytek, za to chętnie podamy do stołu kluski śląskie lub świeże ziemniaczki i kompot.

Zdarza się dość często, zwłaszcza w wysokim sezonie, że do restauracji ustawiają się kolejki. Popularność miejsca zdobywaliśmy latami dzięki uczciwości naszych intencji oraz ciężkiej pracy naszej i naszych współpracowników, czyli kucharek oraz kelnerek i kelnerów. Serca nam rośną na widok powracających do nas rok w rok Gości oraz wszystkich nowych.

Historię tego miejsca 33 lat temu, jako młode małżeństwo, zaczynali nasi rodzice, Krystyna i Jakub. Zawsze można spotkać ich na miejscu, porozmawiać i powspominać. Teraz jednak także my, najstarszy syn i synowa, młodsze pokolenie, z szacunku do tradycji, pasji i ambicji, aby wciąż się rozwijać, chcemy z dumą tworzyć kolejne 30 lat historii.

Pod wszystkim co robimy, podpisujemy się swoim nazwiskiem i chcemy to robić jak najdłużej, życzcie nam więc zdrowia!
 
Rodzina Mastalskich